Prowadzący te badania prof. Andrzeja Martyniaka, dr hab. Piotr Hliwa i dr wet. Piotr Gomułka przedstawili informacje nt. analizy składu jakościowego i ilościowego diety kormoranów na podstawie zawartości żołądków ptaków odstrzelonych na Opolszczyźnie zarówno na wodach otwartych, jak i na terenie stawów rybnych.

W wyniku tego stwierdzono istotny udział ryb hodowlanych, przede wszystkim karpia, w pokarmie tych ptaków. W przeciwieństwie do wód otwartych (rzek, jezior) aktualnie brak jest metod szacowania strat powodowanych żerowaniem kormorana na stawach rybnych, dlatego rozpoczęto prace nad modelem matematycznym, który byłby obiektywnym narzędziem w tego typu analizach. Spotkanie w Gospodarstwie Krogulna miało służyć m.in. uzyskaniu jak największej ilości informacji od hodowców, potrzebnych do konstrukcji i walidacji takiego modelu.

Warto podkreślić, że opracowywany na podstawie badań dokument będzie pierwszym w Polsce oficjalnym raportem wpływu kormorana na hodowlę ryb w stawach. Polecamy uwadze dotychczasowe wyniki badań zawarte w prezentacji pt. Dieta kormorana czarnego na wodach LGR „Opolszczyzna".

Dziękujemy za liczną frekwencję rybakom oraz przedstawicielom Okręgu Polskiego Związku Wędkarskiego z siedzibą w Opolu (dyr. Jakub Roszuk) a panu dyrektorowi Januszowi Preuhsowi za miłą gościnę.

 

 

Dieta kormorana czarnego na wodach LGR Opolszczyzna.pdf

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież