Karp po oPolsku (autor: Bar „Mango” w Opolu)

Składniki: 2 kg fileta z karpia, mieszanka przypraw do ryb, suszona kolendra

Na mus kalafiorowy: 1 kalafior, 2 łyżki masła, 1 łyżka ostrego chrzanu, 2 łyżki śmietanki 30%, sól, pieprz

Na pesto: 200ml oliwy, 2pęczki koperku, 2 pęczki pietruszki, 50g orzechów włoskich, 50g parmezanu, 2 łyżki octu balsamicznego, sól

Na sałatkę z pora i jabłka: 1 duże jabłko, 1 średni por, 100ml kefiru, 50ml majonezu, 2 łyżki cukru

Surówka: obrać jabłko i pora. Pora pokroić w piórka, jabłko w kostkę, przesypać do miski, dodać resztę składników surówki, wymieszać, dodać cukier do smaku.

Mus: obrać i ugotować kalafiora do miękkości. Kalafiora i pozostałe składniki przełożyć do blendera i miksować 3 minuty

Pesto: wszystkie składniki przełożyć do blendera i miksować 3 minuty

Karp: filety podzielić na 4 porcje, każdy posypać mieszanką przypraw do ryb i kolendrą, zapiec 15 minut w temperaturze 200C, wyjąć , posmarować pesto i zapiekać jeszcze 5 minut, często zaglądając, żeby pesto się nie wysuszyło i nie zbrązowiało. Na talerzu ułożyć surówkę, potem gorący mus, na koniec fileciki ułożyć na musie. Posypać koperkiem, podawać gorące.

Karp po opolsku001

Karp po opolsku002