Pasztet z ryb słodkowodnych 
 Pasztet z ryb słodkowodnych

Składniki:

  • 1,5 kg ryb (karp, amur, lin, szczupak)
  • 150 g masła
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • szczypta soli, pieprz biały, gałka muszkatołowa
  • włoszczyzna

 

Wykonanie:

Ryby podzielić na 3 porcje

Pierwszą porcję – ugotować w warzywach, drugą porcję – usmażyć, trzecia porcja – surowa (wyfiletowana).

Mięso z surowych, usmażonych i ugotowanych ryb zmielić, dodać podsmażoną cebule i pozostałe składniki. Masę dobrze wyrobić, przełożyć do foremek aluminiowych.

Piec godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

Następnie pokroić i podawać z chrzanem lub sosem tatarskim.

Smacznego