- Opublikowano: 21 maj 2014
|
Amurowe kulki w sosie borowikowym |
Składniki:
- 1,3 kg amura (filet z amura)
- 10 dkg żółtego sera
- śmietana 18% - trzy łyżki
- posiekana cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki tartego chrzanu
- sól, pieprz, maggi do smaku, dodatkow do tego posiekać i wymieszać razem natkę pietruszki i tymianku - 10 łyżek
- 2 kostki rosołowe
Sposób przyrządzenia:
Kostkę rosołową rozpuścić w litrze wrzącej wody, rosół doprawić maggi, pieprzem.
Fileta z amura przedzielić na cztery części i włożyć do przygotowanego wrzącego rosołu.
Gotować ok. 25 minut. Ugotowane filety obrać ze skóry i oddzielić ości, rozdrobnić widelcem.
Obrane mięso amura, starty żółty ser, śmietanę, posiekana cebule, starty chrzan i sok z cytryny dokładnie z sobą połączyć. Doprawić do smaku przyprawami. Z przygotowanego farszu formować małe kulki i każdą zawinąć w posmarowaną tłuszczem folię aluminiową. Wstawić do lodówki i pozostawić do następnego dnia. Odwinąć z folii i każdą obtoczyć w posiekane natce pietruszki, tymianku i bazylii.
Ułożyć na półmisku. Podawać z sosem borowikowym.
Sos borowikowy przygotowujemy z suszonych borowików ( sporządzamy wywar z wcześniej zamoczonych grzybów, dodaję podduszoną zeszkloną, doprawiamy do smaku przyprawami i zagęszczamy mąką krupczatką).