amurowe kulki w sosie borowikowym 

Amurowe kulki w sosie borowikowym

Składniki:

  • 1,3 kg amura (filet z amura)
  • 10 dkg żółtego sera
  • śmietana 18% - trzy łyżki
  • posiekana cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • sól, pieprz, maggi do smaku, dodatkow do tego posiekać i wymieszać razem natkę pietruszki i tymianku - 10 łyżek
  • 2 kostki rosołowe

Sposób przyrządzenia:

 

Kostkę rosołową rozpuścić w litrze wrzącej wody, rosół doprawić maggi, pieprzem.

 

Fileta z amura przedzielić na cztery części i włożyć do przygotowanego wrzącego rosołu.

 

Gotować ok. 25 minut. Ugotowane filety obrać ze skóry i oddzielić ości, rozdrobnić widelcem.

 

Obrane mięso amura, starty żółty ser, śmietanę, posiekana cebule, starty chrzan i sok z cytryny dokładnie z sobą połączyć. Doprawić do smaku przyprawami. Z przygotowanego farszu formować małe kulki i każdą zawinąć w posmarowaną tłuszczem folię aluminiową. Wstawić do lodówki i pozostawić do następnego dnia. Odwinąć z folii i każdą obtoczyć w posiekane natce pietruszki, tymianku i bazylii.

 

Ułożyć na półmisku. Podawać z sosem borowikowym.

 

Sos borowikowy przygotowujemy z suszonych borowików ( sporządzamy wywar z wcześniej zamoczonych grzybów, dodaję podduszoną zeszkloną, doprawiamy do smaku przyprawami i zagęszczamy mąką krupczatką).