Ostatnia niedziela była jednym z dowodów na to, że Opolszczyzna rybami stoi. Na dwóch dużych wydarzeniach (w Opolu i Lasowicach Wielkich) odbywały się w dn. 22 sierpnia 2018 pokazy i degustacje potraw z lokalnych ryb - Karpia Niemodlińskiego oraz Pstrąga Poliwdzkiego.
W Opolu, podczas tegorocznego X Festiwalu Opolskich Smaków jedną z głównych atrakcji był pokaz kulinarny Damiana Marchlewicza – zwycięzcy IV edycji Hell’s Kitchen. Karp Niemodlińskim i Pstrąg Poliwodzki w roli głównej połączony z degustacją dań z ryb cieszył się dużym powodzeniem. Ryby podano w formie francuskiej zupy rybnej z karpiem, sałatki ryżowej z karpiem, rukolą i pomarańcą, w migdałach z cytryną i czosnkiem, ceviche z pstrąga z awokado, kolendrą i chilli oraz kotlecików z karpia z majonezem cytrynowym.
W Lasowicach Wielkich podczas obchodów dożynkowych Kamil Klekowski prowadził pokaz i warsztaty kulinarne z przygotowania potraw z lokalnych ryb. Wspólnie z mieszkańcami gminy Lasowice Wielkie przygotował pyszne pierogi z nadzieniem z Karpia Niemodlińskiego oraz klopsy z kaszy z Pstrągiem Poliwodzkim i domowym majonezem.
Dziękujemy organizatorom za zaproszenie do uczestnictwa i gratulujemy organizacji ciekawych i smacznych wydarzeń!
zdjęcia: Lasowice Wielkie: Mobilne Kuchnie Events&Rental, Stowarzyszenie Miłośników Lasowic Wielkich
Opole: RLGD "Opolszczyzna"