RLGDOstatnia niedziela była jednym z dowodów na to, że Opolszczyzna rybami stoi. Na dwóch dużych wydarzeniach (w Opolu i Lasowicach Wielkich) odbywały się w dn. 22 sierpnia 2018 pokazy i degustacje potraw z lokalnych ryb - Karpia Niemodlińskiego oraz Pstrąga Poliwdzkiego. 

 

 

W Opolu, podczas tegorocznego X Festiwalu Opolskich Smaków jedną z głównych atrakcji był pokaz kulinarny Damiana Marchlewicza – zwycięzcy IV edycji Hell’s Kitchen. Karp Niemodlińskim i Pstrąg Poliwodzki w roli głównej połączony z degustacją dań z ryb cieszył się dużym powodzeniem. Ryby podano w formie francuskiej zupy rybnej z karpiem, sałatki ryżowej z karpiem, rukolą i pomarańcą, w migdałach z cytryną i czosnkiem, ceviche z pstrąga z awokado, kolendrą i chilli oraz kotlecików z karpia z majonezem cytrynowym. 

W Lasowicach Wielkich podczas obchodów dożynkowych Kamil Klekowski prowadził pokaz i warsztaty kulinarne z przygotowania potraw z lokalnych ryb. Wspólnie z mieszkańcami gminy Lasowice Wielkie przygotował pyszne pierogi z  nadzieniem z Karpia Niemodlińskiego oraz klopsy z kaszy z Pstrągiem Poliwodzkim i domowym majonezem.

Dziękujemy organizatorom za zaproszenie do uczestnictwa i gratulujemy organizacji ciekawych i smacznych wydarzeń! 

2018-08-22 Lasowice Wielkie 1s2018 08 22 Lasowice Wielkie 3s2018 08 22 Lasowice Wielkie 4s

2018 08 22 Lasowice Wielkie 6s2018-08-22 Polska Smakuje 1s2018-08-22 Polska Smakuje 2s2018-08-22 Polska smakuje 4s

zdjęcia: Lasowice Wielkie: Mobilne Kuchnie Events&Rental, Stowarzyszenie Miłośników Lasowic Wielkich 

Opole: RLGD "Opolszczyzna"