Czas na rybę! Szkolenia z przyrządzania potraw z ryb
Czas na rybę! Szkolenia z przyrządzania potraw z ryb
Czas na rybę! Szkolenia z przyrządzania potraw z ryb
Czas na rybę! Szkolenia z przyrządzania potraw z ryb

Znalezione obrazy dla zapytania farnetW dniach 14-17 maja 2018 r. mieliśmy przyjemność gościć na Opolszczyźnie przedstawicieli sieci FARNET - Panią Urszulę Budzich-Tabor oraz Pana Jeana-Luca Janot. Celem wizyty było zebranie materiału do reportażu o naszej grupie, który zostanie w najbliższych miesiącach umieszczony w magazynie FARNET. 

Nasi goście z Brukseli zwiedzili kilka gospodarstw rybackich (w Krogulnej, Niemodlinie, Krzywej Górze, Biestrzynniku). Zorganizowane zostało także spotkanie z przedstawicielami niektórych gmin należących do naszego Stowarzyszenia (Turawa, Niemodlin, Lewin Brzeski) oraz przedstawicielami Polskiego Związku Wędkarskiego. Odwiedzieliśmy także kilka miejsc, które rozwinęły się dzięki dotacjom otrzymanym za naszym pośrednictwem - Restauracja Rybna w Turawie, żwirownia w Lewinie Brzeskim, JuraPark w Krasiejowie, kompleks Bajka w Grodźcu. Oczywiście nie zabrakło degustacji opolskich ryb - karpia i pstrąga. Podczas zwiedzania Zamku w Niemodlinie mieliśmy okazję opowiedzieć o naszej współpracy przy promowaniu karpia opolskiego, zwłaszcza podczas obchodów Święta Karpia. Ostatni dzień wizyty był równocześnie pierwszym dniem szkoleń, które właśnie rozpoczynamy pn. "Czas na rybę!". W szkole gastronomicznej w Kluczborku pokazywaliśmy jak przyrządzać potrawy z opolskich ryb. 

Mamy nadzieję, że intensywne i sympatyczne kilka dni przełoży się na ciekawy artykuł o naszej grupie. Z niecierpliwością czekamy na kolejne wydanie magazynu FARNET. 

P5150004P5150012P5150031P5150038P5150049P5150062P5160086P5160093P5160117IMG 1649P5160154P5160162P5160165P5170175

P5170181