Drukuj

Tym razem o "Polsko-Czeskim Konkursie Kulinarnym na Potrawy z Ryb", który od kilku lat jest nieodłącznym elementem niemodlińskiego Święta Karpia.

 Do konkursu stanęli polscy i czescy specjaliści od przyrządzania ryby, zarówno amatorzy, jak i zawodowcy. Stół z potrawami konkursowymi wyglądał okazale i z pewnością wszyscy obserwujący degustację przeprowadzaną przez członków jury, w głębi duszy zazdrościli im możliwości skosztowania tych specjałów. Po konkursie zniknęły one z talerzy błyskawicznie, a miny tych, którym udało się spróbować jednej, czy drugiej potrawy świadczyły o tym, że wszystko było przepyszne. 

Jury miało na pewno trudne zadanie chcąc wyłonić laureatów konkursu.
Ostatecznie Grand Prix konkursu zdobyły panie Danuta i Marta Gryl za "Roladki z ziołami w sosie borowikowym". Warto tutaj dodać gwoli przypomnienia, że na 3 Wojewódzkim Święcie Karpia oPolskiego pani Danuta zdobyła główną nagrodę w konkursie "Rower za przepis". Widać z tego, że ma ona w swoich zasobach nie tylko ciekawe przepisy na rybne potrawy, ale do tego doskonale je jeszcze przyrządza. Zwyciężczynie otrzymały nagrodę ufundowaną wspólnie przez Polskie Towarzystwo Rybackie i Agencję Rynku Rolnego OT w Opolu.
I nagrodę zdobył Zbigniew Świderski za "Karpia z kniei", II-gą Jana Tejklova za "Uzeny uhor", III-cią Agata Dwojak za "Budyń rybny z sosem chrzanowym", a wyróżnienie otrzymał Hotel Domino za "Karpia w szuwarach". Te nagrody ufundowane zostały przez Polskie Towarzystwo Rybackie ze środków Funduszu Promocji Ryb.
Swoje nagrody ufundowała również Agencja Rynku Rolnego OT w Opolu. Te zdobyli: I miejsce Janina Hołówka za "Roladę rybno-szpinakową", II-gie Hana Katzerova za potrawę "Losos z chrestem a mandlowym maslem", a III-cie Barbara Paluszkiewicz za "Roladę z karpia".
Wszystkim nagrodzonym jeszcze raz gratulujemy i zapraszamy do udziału w kolejnych konkursach kulinarnych, których w naszych działaniach z pewnością nie zabraknie.

Zdjęcia dzięki uprzejmości "Pulsu Niemodlina".