Drukuj

Konkurs ten po raz pierwszy organizowany był w zeszłym roku przez Lokalną Grupę Rybacką "Żabi Kraj", miał on jednak wtedy charakter lokalny.

Tegoroczna edycja współorganizowana była we współpracy z Lokalnymi Grupami Rybackimi z Południa Polski, wśród których znaleźli się przedstawiciele Lokalnej Grupy Rybackiej "Bielska Kraina" (siedziba w Bielsku), "Dolina Karpia" (siedziba w Zatorze), oraz oczywiście naszej LGR "Opolszczyzna" i zyskała miano Międzyregionalnego Konkursu Kulinarnego "Kulinarny atlas ryb".
W sumie do konkursu zgłoszono 32 potrawy, w tym trzy pochodziły z rejonu naszego działania. W ich przygotowaniu wzięło udział 34 osoby.

 

W Jury konkursu zasiedli :
Aleksander Szymura – Dyrektor Urzędu Pracy
Andrzej Ochodek – redaktor z Radia Katowice
Jacek Dutka – Prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego
Ryszard Kostra – właściciel firmy cateringowej „U Ryśka”
przyznając kolejne miejsca:

I miejsce – Gospodarstwo rybackie Piotr Hansel z Bąkowa, potrawa: Wędzony sum afrykański

II miejsce – Stowarzyszenie KGW w Pielgrzymowicach, potrawa: Karp w galarecie – Regina Król, Elżbieta Holeksa, Maria Niesłończyk

III miejsce – KGW Zaborze, potrawa: Mufina z amura z smażoną cebulą i jabłkiem – Maria Pytel, Tatiana Zaor

IV miejsce – Damian Piorun, potrawa: Orientalna przyjemność

V miejsce – Restauracja „Piernikowa Chata” w Wiśle, potrawa: Karp duszony w sosie winno-koperkowym podany puree z awokado w akompaniamencie karmelizowanych kasztanów – Sebastian Legierski

VI miejsce – Aleksandra i Jonasz Jankowscy, potrawa: Zupa karpiowa na ciemnym piwie koźlaku

VII miejsce – Maria i Andrzej Donocik, potrawa: Karp w kapuście zasmażanej

Nasi uczestnicy zaprezentowali w konkursie:
- Pulpeciki z karpia z ziołami w sosie borowikowym - wykonanie Danuta i Marta Gryl
- Karpia Babci Ewy w wykonaniu Ewy Lubczańskiej
- Pierogi z karpiem z sosem grzybowym wykonane przez Mariolę Sobecką.
Wszystkie przepisy na prezentowane przez nasze Panie potrawy już wkrótce znajdziecie Państwo w naszej zakładce z przepisami.

Poniżej natomiast prezentujemy przepis na wędzonego suma afrykańskiego, który zgodnie z decyzją jury był najlepszą z prezentowanych w konkursie potraw.

Przygotowanie potrawy „Wędzony sum afrykański”

Składniki: sum afrykański, woda, sól, włoszczyzna

Sprawione ryby wypłukać, aby usunąć resztki krwi, a następnie moczyć 12 godzin w solance i włoszczyźnie. Następnie wkładamy na haczyk do wędzoka i wędzimy w temperaturze 50-60 stopni minimum 4 godziny.

Wędzony sum afrykański

Pulpeciki z karpia z ziołami

Karp Babci Ewy

Pierogi z karpiem w sosie grzybowym

Pokaz kulinarny

Przygotowywanie potraw

Prezentacja

Najprzyjemniejszy moment - nagradzanie laureatów

Pamiątkowe dyplomy

Wspólne stoisko promocyjne