Drukuj

logo maleW dniu 7 listopada 2014 r. w Restauracji Dworek w Graczach odbyła się Jesienna Konferencja Rybacka pn.: „ Rybactwo Opolszczyzny – rozwój regionalny i globalny”. Jak co roku przybyła liczna grupa zaproszonych gości z różnych stron Opolszczyzny i nie tylko.

Niezmiernie miło nam było gościć Wicemarszałka Województwa Opolskiego Pana Antoniego Konopkę, Panią Agnieszkę Zagolę - Dyrektor Agencji Rynku Rolnego Oddział Terenowy Opole, Pana Tomasza Karaczyna Dyrektora Departamentu PROW Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego, Pana Marka Wróbla Z-cę Dyrektora Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Pana Janusza Preuhsa Dyrektora PGL LP Gospodarstwa Rybackiego w Krogulnej, Pana Marka Adamusa Dyrektora PGL LP Gospodarstwa Rybackiego w Niemodlinie, Pana Zbigniewa Kosterkiewicza Prezesa Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Wydrowicach, Pana Krzysztofa Szymurę Prezesa Lokalnej Grupy Rybackiej „Żabi Kraj”, Pana Franciszka Sałaciaka Prezesa Lokalnej Grupy Rybackiej „Dolina Karpia”, Pana Mirosława Stankiewicza Burmistrza Niemodlina, przedstawicieli Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego PanaMacieja Aleksandrowicza oraz Panią Magdalenę Wrzeszcz, przedstawicieli opolskich mediów oraz przede wszystkim wszystkich rybaków.

4

           2

Konferencję rozpoczął uroczystym przywitaniem wszystkich zgromadzonych Prezes Lokalnej Grupy Rybackiej „Opolszczyzna” Pan Jakub Roszuk. Gości przywitał także gospodarz Gminy Niemodlin – Burmistrz Pan Mirosław Stankiewicz oraz Pan Antoni Konopka, Marszałek Województwa Opolskiego.

Następnie Pan Marek Wróbel Dyrektor ARiMR w Opolu dokonał podsumowania Programu Operacyjnego Ryby 2007-2013,

8

wręczając już tradycyjnie statuetki za największe wykorzystanie środków unijnych trzem rybakom z Opolszczyzny. W tym roku nagrodzeni zostali: Pani Bożena Sochor, Pan Marcin Bartoń oraz Pan Grzegorz Landwójtowicz. Wszystkim serdecznie gratulujemy!

W kolejnym wystąpieniu lekarz weterynarii Andrzej Szpulak

10

przedstawił zarys wymagań weterynaryjnych przy obróbce i sprzedaży produktów rybołówstwa. Dr inż. Andrzej Lirski z Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie wygłosił tradycyjnie bardzo ciekawą prezentację, tym razem na temat nowości na rynku karpia.

12.

Kolejnym prelegentem jesiennej konferencji rybackiej był prof. Dr hab. Jacek Wolnicki, który przedstawił charakterystykę gatunku lina jako ryby która w sposób obiecujący ma szansę na stałe wpisać się w hodowlę naszej krajowej akwakultury. Uczestnicy konferencji mogli wysłuchać prelekcji Pani Magdaleny Wrzeszcz z UMWO o produkcie tradycyjnym. Dowiedzieliśmy się jakie trzeba spełniać wymogi, aby dany produkt został wpisany na listę oraz jakie korzyści płyną z tego tytułu. Pan Tomasz Kulikowski z Magazyny Przemysłu Rybnego wprowadził nas w perspektywy rozwoju przetwórstwa ryb słodkowodnych, a następnie dr Wiktor Niemczuk omówił zalety właściwego postępowania z rybami. Na zakończenie głos zabrał Pan Mariusz Wójciak - przetwórca z województwa opolskiego i zapoznał wszystkich zebranych o rozpoczynającej się produkcji produktów przetworzonych z ryb słodkowodnych w tym głównie z karpia i pstrąga.

13.

Jest to pierwsza tego typu przetwórnia rybna na terenie naszego województwa, a wytworzone produkty mogliśmy zobaczyć podczas odbywającej się konferencji. Informacja o powstającej przetwórni spotkała się z dużym zainteresowaniem ze strony zgromadzonych rybaków. Powstająca przetwórnia okazała się niezwykle potrzebną i długo wyczekiwaną inwestycją na terenie naszego województwa. Nie zabrakło również ciekawych pytań do zgromadzonych prelegentów, a toczące się dyskusje jeszcze długo było słychać podczas degustacji pysznych potraw z karpia przygotowanych specjalnie na to wydarzenie przez Restaurację Dworek w Graczach. Dziękujemy wszystkim, którzy zechcieli przyjąć zaproszenie do udziału w jesiennej konferencji rybackiej i potwierdzili swoją obecnością potrzebę organizacji tego typu spotkań.

Zainteresowanych zapraszamy do obejrzenia prelekcji wygłaszanych na Jesiennej Konferencji Rybackiej pn.: „Rybactwo Opolszczyzny – rozwój regionalny i globalny” w dniu 7 listopada 2014 r. w Graczach.

pdf T. Kulikowski "Perspektywy rozwoju przetwórstwa ryb słodkowodnych"
pdf  W.Niemczuk "Zalety właściwego postępowania z rybami"
pdf  A. Szpulak "Zarys wymagań weterynaryjnych dotyczących przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa"
 pdf  A. Bodzioch "Produkt tradycyjny – jak wpisać lokalną rybę na listę produktów tradycyjnych oraz korzyści z tego płynące"
 pdf  J. Bińczycka "Wykorzystanie środków finansowych w ramach PO RYBY 2007-2013 w województwie opolskim"
 pdf  J. Wolnicki "Lin – charakterystyka gatunku jako obiecującego obiektu krajowej akwakultury"